Begrippengids zonnepanelen; alle termen uitgelegd

polykristallijn zonnepanelen op een dak geinstalleerd

U bent zich aan het oriënteren op het gebied van zonnepanelen. Het internet is afgestruind en u bent inmiddels vele begrippen en ingewikkelde termen tegengekomen. Woorden als silicum, omvormer, mono- en polykristallijn, Maximal Power Point en de slimme meter. Al deze begrippen en termen over zonnepanelen worden uitgelegd in onze Begrippengids zonnepanelen door Energiehuis van Buren in deze blog. 

Op onze site zag u bij informatie al iets staan over de twee soorten zonnepanelen en omvormers. Nog even heel kort: er zijn blauwe en zwarte zonnepanelen. Die laatste zijn iets efficiënter op de lange termijn. U kunt ze – naast de kleur – herkennen aan de hoeken: het blauwe, polykristallijne paneel heeft rechte hoeken, terwijl de zwarte, de monokristallijne, afgeronde hoeken hebben. Dit zijn de twee soorten silicium.

Wat is silicium?
Een zonnecel is een dun plaatje dat meestal wordt gezaagd uit een groot blok silicium. Silicium is de bekendste halfgeleider. Een halfgeleider is een stof die qua elektrische geleiding het midden houdt tussen een geleider en een isolator. Op het plaatje silicium worden dunne draadjes metaal aangebracht die de elektrische spanning afvoeren. De zonnecel zet zo het zonlicht om in een elektrische stroom. Een derde soort zonnepaneel is de amorfe (tevens zwarte) paneel. Deze is gemakkelijk vervormbaar, maar heeft een erg laag rendement.
Het verkrijgen van silicium is bijvoorbeeld mogelijk uit zand. Door technologische vooruitgang is het niet meer nodig om zuiver silicium te winnen. Dit prijsvoordeel is terug te zien in de recente prijsdaling van zonnepanelen.

Wat is een omvormer?
Op onze pagina met informatie staat ook beschreven welke twee soorten omvormers er zijn. Maar waar is dat eigenlijk voor nodig? Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de van een bepaalde spanning invoerspanning naar een andere spanning kan veranderen, ofwel: omvormen. Een omvormer kan een gelijkspanning naar een wisselspanning omvormen, of een wisselspanning naar een wisselspanning met een andere frequentie, een transformator kan dit niet.
De spanning die het zonnepaneel levert, is namelijk niet direct geschikt voor gebruik binnen het huishouden. Daarnaast levert de zonnepaneel niet continue, terwijl sommige apparaten of het licht in huis wel constante spanning van het net vraagt. Daarnaast moet er een bepaalde spanning (230 volt) zijn om terug te kunnen leveren aan het net. Vandaar dat een omvormer van wezenlijk belang is.

Wat is een MPP-tracker?
Een belangrijke functie van de omvormer is het vinden van de ideale spanning waarbij het maximale vermogen uit de zonnepanelen kan worden gehaald. Deze spanning wordt het Maximal Power Point (MPP) genoemd. Door de spanning te hanteren op het punt waarbij het vermogen maximaal is, wordt de grootst mogelijke hoeveelheid energie uit de zonnepanelen gehaald. De MPP-tracker is dus erg belangrijk om een hoog rendement te kunnen behalen. want als de zon schijnt, wilt u daar maximaal gebruik van maken!W

Wat is een Slimme Meter?
Bij het aanschaffen van zonnepanelen ontvangt u van de netbeheerder gratis een slimme meter. Een slimme meter meet, naast de gegevens van de omvormer de opbrengst van de zonnepanelen. Met een slimme meter kunt u daarnaast ook gemakkelijk inzien wat u terug levert aan het net of welk deel nog ingekocht moet worden. De slimme meter zorgt ervoor dat u nóg slimmer met energie om kan gaan. Met online monitoring kunt u in één oogopslag zien wat u opwekt én verbruikt. Handig!

Stuur ons een WhatsApp