Heeft u een plat dak en wilt u graag zonnepanelen? Dan is dat zeker mogelijk! Zonnepanelen op een plat dak bieden verschillende voordelen ten opzichte van een schuin dak. Wij leggen u graag meer over uit over zonnepanelen op een plat dak.

Waarom is een plat dak zeer geschikt voor zonnepanelen?

Op een plat dak is er minder schaduw waardoor we zelf de ideale hellingshoek van de zonnepanelen kunnen bepalen ten opzichte van de zon. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat u het maximale uit de panelen kunt halen. Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen op een plat dak? Vraag hier uw offerte aan.

De voordelen van zonnepanelen op een plat dak op een rijtje

✓ Zonnepanelen op een plat dak vallen niet op
✓ Ideale positie ten opzichte van de zon
✓ Minder last van schaduw
✓ De panelen krijgen een betere koeling
✓ Mee verhuizen is eenvoudiger

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn platte dak?

Hoeveel zonnepanelen er op uw platte dak passen, hangt af van de opstelling. Elk dak is anders en daarom maken wij graag een ideaal legplan voor uw dak.

Het ideale legplan voor uw platte dak

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak houden we rekening met verschillende aspecten.

Hellingshoek zonnepanelen

Op platte daken worden zonnepanelen vaak achter elkaar in rijen geplaatst. Om schaduw te voorkomen, worden de rijen een stukje uit elkaar geplaatst. De hellingshoek van zonnepanelen ligt meestal tussen de 10 en 15 graden. Hierdoor krijgen de zonnepanelen minder snel last van wind en liggen ze schuin genoeg, zodat eventuele regen weggespoeld kan worden. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de hellingshoek, hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar mogen staan en hoe meer erop passen.

Ligging van de zonnepanelen op een plat dak

Op een plat dak kunnen we op twee verschillende manieren de zonnepanelen plaatsen: liggend (landscape) of staand (portrait). Vaak kiezen we voor een landscape plaatsing. Dit heeft te maken met de wind. Welke ligging het meest geschikt is voor u, hangt af van uw dak. Daarom kijken onze adviseurs graag wat het beste bij uw situatie past.

Oriëntatie van zonnepanelen op een plat dak

Naast de ligging, kunnen we bij een plat dak ook kiezen in welke richting de zonnepanelen geïnstalleerd moeten worden. Zonnepanelen gericht op het zuiden leveren het meeste rendement op waardoor er vaak gekozen wordt voor deze richting. Toch kan er ook gekozen worden voor andere richtingen. Zo kan er bijvoorbeeld ook met de dakrand mee geplaatst worden, zodat er meer zonnepanelen passen op het platte dak.

De afstand tot de dakrand

Aan een dakrand kunnen windkrachten goed oplopen. Daarom worden zonnepanelen over het algemeen een stuk van de dakrand af geplaatst. Doorgaans is dit tussen de 0.5 en 1 meter.

Zonnepanelen plat dak aanleggen door Energiehuis van Buren

Zonnepanelen plaatsen op een plat dak is voor Energiehuis van Buren geen enkel probleem. We bespreken daarom graag met u de mogelijkheden voor uw platte dak. Vraag direct een gratis advies-gesprek aan.