Energiehuis van Buren geeft antwoord op de vijf meest gestelde vragen over zonne-energie. Steeds meer mensen stappen over op zonne-energie en besparen daarmee flink op de energierekening. Toch merken we dat er nog veel onwetenheid is over zonnesystemen. Wij delen graag onze kennis en geven antwoord. 

1. Is zonne-energie duur?

Dat hangt af van het oppervlakte op je dak. Nu is het gemiddeld 8 cent per Kwh. Maar de prijzen dalen snel. In de laatste tien jaar is de prijs acht keer zo goedkoop geworden! Met de huidige rentestand die banken geven voor je spaargeld, is het bijna altijd verstandiger om geld slim te investeren. Zonnepanelen zijn in aanschaf relatief duur, voor andere energie hoef je immers niets zelf aan te schaffen en betaal je alleen voor de energie die je afneemt. Het rendement is vrij hoog. Voor particulieren is het vergelijkbaar met 6% spaarrente. Kortom: de kost gaat voor de baat uit.

2. Hoeveel zonne-energie is er nodig voor een gemiddeld huishouden?

Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 3000 kWh aan stroom per jaar. Voor dit stroomverbruik heb je 12 gemiddelde zonnepanelen nodig (12 x 260 = 3120). Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Het is vrij gemakkelijk te berekenen wat jouw huishouden nodig heeft. Bovendien hoef je niet 100% van je energiebehoefte zelf op te wekken.

3. Heb je zelf een geschikt dak nodig om zonne-energie op te wekken?

Je moet natuurlijk ruimte hebben, een plat dak of een dak met een hellingshoek en niet teveel schaduw. Het ene dak is ook meer geschikt dan het andere door de richting. Een dak ‘op het Zuiden’ zorgt voor meer rendement. Maar zelfs als je geen geschikt dak hebt om zonnepanelen op te installeren, zijn er toch volop mogelijkheden. Als je het tenminste belangrijk vindt om iets met zonne-energie te doen. De mogelijkheden variëren van het kopen van panelen op een dak in de buurt tot het afnemen van stroom van andere consumenten met zonnepanelen. Ook kun je investeren in Nederlandse zonneparken.

4. Is er in Nederland wel genoeg zon voor zonne-energie?

Heel weinig zon is natuurlijk niet zo praktisch, maar teveel zon en warmte ook niet. Hoe warmer het is, hoe meer weerstand. In Nederland hebben we een gematigd klimaat met genoeg zonuren. Kortom: in potentie zouden wij een vooruitstrevend zonnepanelen-land kunnen zijn. Even een technisch zijpad: een zonnepaneel dat ook goed functioneert bij bewolking, is gebouwd met PERC-cellen. Die zorgen voor een betere doorstroming van energie waardoor er minder verloren gaat. Dat doen ze door elektronen de weg te wijzen.

5. Kun je ook zonne-energie opwekken als de zon niet schijnt?

Direct zonlicht is niet nodig om energie op te wekken. Zonnepanelen leveren ook gewoon stroom als het bewolkt of regenachtig is. Maar… Op een strakblauwe zomerdag leveren uw zonnepanelen uiteraard het meeste op!