Wanneer u zonnepanelen heeft, wilt u natuurlijk dat deze optimaal presteren. Hoe schoner uw zonnepanelen zijn, hoe meer u profiteert van de zon op uw dak. Het is daarom belangrijk om uw zonnepalen zo goed mogelijk te onderhouden. Wij geven u graag advies!

Waarom moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen kunnen vies worden door vogelpoep, Sahara zand, algen, groene aanslag of bladeren. Vieze panelen hebben een negatief effect op het rendement van uw zonnepanelen. Schone panelen ontvangen meer licht en daarom is het verstandig om uw zonnepanelen jaarlijks een opknapbeurt te geven.

De beste tijd om zonnepanelen schoon te maken

Wees gerust! U hoeft niet elke maand het dak op om uw zonnepanelen een grondige schoonmaakbeurt te geven. De panelen zijn in principe zelfreinigend, want een goede regenbui kan al helpen. Toch wast regen niet altijd al het vuil weg. Daarom kunt u het beste 1 à 2 keer per jaar uw zonnepanelen een opfrisbeurt geven. Goed onderhouden zonnepanelen leveren meer rendement op én gaan langer mee!

Nu de zonnige maanden er binnenkort aankomen, is het begin van de lente de beste tijd om met het onderhoud van uw zonnepanelen te beginnen. Zo weet u zeker dat de panelen klaar zijn om optimaal stroom op te wekken in de meest zonnige maanden van het jaar.

Hoe maakt u zonnepanelen schoon?

U kunt het beste beginnen met het onderhoud van uw zonnepanelen wanneer er weinig zonlicht is. Zo voorkomt u dat het schoonmaakwater te snel opdroogt, er vlekken ontstaan en de panelen te heet zijn. Zorg ervoor dat het zonnesysteem uitgeschakeld is vóórdat u gaat schoonmaken.

  1. Ga zelf niet het dak op, maar gebruik een tuinslang of een telescoopborstel.
  2. Gebruik alleen water en geen afwasmiddel of andere middelen. Dit beschadigt de vuilafstotende coating van de panelen.
  3. Kies een zachte spons of schoonmaakdoek om beschadiging te voorkomen.
  4. Laat de zonnepanelen natuurlijk opdrogen.

Zonnepanelen door Energiehuis van Buren

Wilt u meer informatie over het onderhoud van zonnepanelen of andere informatie ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer blogs lezen?

Huis verkopen? Uw zonnepanelen zijn veel waard, Alles over zonnepanelen op een plat dak, Waarom zonnepanelen ook in 2023 nog steeds een goed idee zijn, De vijf meest gestelde vragen over zonne-energie, Zes innovaties in de wereld van zonnepanelen, Is een zonnepaneel-systeem brandgevaarlijk?, Begrippengids zonnepanelen; alle termen uitgelegd, Salderen, wat is het en hoe werkt het?, Zonnepanelen: wat is het rendement?, Zonnepanelen op een schuin dak, Wat kan zonne-energie voor u betekenen?