Zonne-energie is een belangrijk onderdeel van de toekomst. Steeds meer huishoudens laten zonnepanelen plaatsen. Vanaf 2023 zijn er een aantal dingen veranderd omtrent het gebruik van zonnepanelen, maar ondanks deze veranderingen blijven zonnepanelen ook in 2023 nog steeds een goede investering. Wij leggen u graag uit waarom.

De verandering van het gebruik van zonnepanelen vanaf 2023

Wellicht heeft u al vernomen dat de salderingsregel vanaf begin 2023 afgebouwd wordt en dat er een nieuw systeem komt. Vóór 2023 kreeg u evenveel voor de overtollige stroom als wat u betaalde voor de stroom die u afnam. De reden dat dit is veranderd is om ons meer bewust te maken van het stroomgebruik. Hoe meer zelf geproduceerde stroom we verbruiken, hoe minder druk er op de elektriciteitsnetten staat. Plaatst u nu zonnepanelen dan maakt u gebruik van het nieuwe tariefsysteem met een digitale meter. U betaalt voor uw energie op basis van de werkelijke afname van het elektriciteitsnet.

Uw zonnepanelen-installatie terugverdiend binnen een aantal jaar

De terugverdientijd van zonnepanelen gaat door de komst van de digitale meter omhoog. Dat wil zeggen dat het langer duurt voor u de investering hebt terugverdiend. Toch blijft het plaatsen van zonnepanelen rendabel! Ondanks de afgebouwde salderingsregel heeft u uw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 5-9 jaar terugverdiend. Het blijft dus interessant om zonnepanelen aan te schaffen.

De voordelen van zonnepanelen op de lange termijn

Sommige mensen vragen zich af of het nog nut heeft om zonnepanelen te plaatsen. Het antwoord hierop is: Absoluut! Het blijft de aankomende jaren interessant om voor zonnepanelen te kiezen. De voordelen van zonnepanelen op de lange termijn zijn enorm.

✓ Het is een duurzame bron van energie én hierdoor milieuvriendelijk.

✓ Na een bepaalde tijd bent u volledig zelfvoorzienend.

✓ Per jaar bespaart u enorm op uw energierekening, dat betekent dat u op de lange termijn winst zal maken met de aanschaf van zonnepanelen.

✓ De overheid wilt zoveel mogelijk huishouden over laten stappen op schone energie. Dit betekent dat u vaak gebruik kunt maken van interessante voordelen, zoals het terugvragen van de btw. Het gaat dan om een aantrekkelijk bedrag tussen de €700 en €1000.

✓ Vanaf 2023 krijgt u een terugleververgoeding van uw energieleverancier. Deze verschilt per leverancier. Kies een leverancier met een hoge vergoeding.

✓ U compenseert de afbouw van de salderingsregeling door meer van uw zelfgeproduceerde stroom te gebruiken.

Zijn de zonnepanelen na 2023 ook nog rendabel?

Zeker weten. De salderingsregeling is pas echt weg in 2031, maar vanaf 2023 begint de afbouw. Na 2023 blijven zonnepanelen nog steeds rendabel. U krijgt dan misschien minder geld voor de extra stroom die u aan het netwerk levert, maar dit maakt het kopen van zonnepanelen niet minder aantrekkelijk. De maatregel stimuleert juist het gebruik van meer van uw eigen opgewekte zonnestroom. Daarnaast is het plaatsen van zonnepanelen goedkoper dan ooit. De eerste jaren kunt u nog profiteren van de salderingsregeling voordat het verdwijnt en u kunt uw investering nog steeds terugverdienen.

Wilt u advies over zonnepanelen en zonne-energie? Boek dan nu een gratis advies-gesprek.

Meer blogs lezen?

Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?Alles over zonnepanelen op een plat dakDe vijf meest gestelde vragen over zonne-energieZes innovaties in de wereld van zonnepanelenIs een zonnepaneel-systeem brandgevaarlijk?Begrippengids zonnepanelen; alle termen uitgelegdSalderen, wat is het en hoe werkt het?Zonnepanelen: wat is het rendement?Zonnepanelen op een schuin dakWat kan zonne-energie voor u betekenen?,Huis verkopen? Uw zonnepanelen zijn veel waard