Zonnepanelen worden steeds slimmer, beter en mooier. Er zijn een aantal innovaties waar we u in deze blog van op de hoogte brengen. Het zijn bijzondere vormen van zonnepanelen en hele slimme oplossingen. Lees deze zes innovaties in de wereld van zonnepanelen.

De Powerwindow

Natuurlijk uit Amerika, een bijzonder zonnepaneel namelijk het zonneraam. Aan de randen van het glas zitten de zonnecellen, die de moleculen op het glas hun energie doorsturen. Zo’n glas, waarbij op het glasoppervlak een dunne luminescente coating is aangebracht heet een Powerwindow. Het lijkt erop dat deze techniek in de toekomst betaalbaar wordt, dus we kijken er reikhalzend naar uit!

Hoger rendement door filteren

Het is simpel: je kunt tot 40% meer rendement halen uit een bepaald oppervlakte als je zonderlicht filtert. Dat is wel ingewikkeld: Australische onderzoekers vonden een manier om het lichtspectrum ‘te splitsen’. Zodoende konden ze voor elk deel van het spectrum een ideaal paneel maken. Ze maakten namelijk cellen die perfect pasten, zodat er meer energie gewonnen wordt.

Flexi-panelen

Hoe zou je een zonnepaneel gebruiken als deze lichter van gewicht was en oprolbaar? Deze techniek loopt nog een beetje achter op de conventionele zonnepaneel, maar de toepassingen zijn eindeloos. Als zo’n flexi-paneel ook nog eens buigbaar is, dan is hij in de toekomst niet meer weg te denken van een boot, caravan, camper of uit de auto.

Dubbelzijdige panelen

Zonde toch, als de energie van de zon verloren gaat omdat je de energie maar op één kant van een paneel opvangt? Geluidschermen aan de kant van de snelweg, bijvoorbeeld, vangen door de dag heen van alle kanten zon. Met dubbelzijdige panelen kan álle energie worden opgepikt.

Geïntegreerde dakdekking

Een onzichtbare zonnecollector die onder een dakpan schuilgaat? Dat kan dankzij de – jawel! – Limburgse startup, genaamd Q-Roof. In tegenstelling tot pv-zonnepanelen worden zonnecollectoren gebruikt voor het verwarmen van water én om elektriciteit op te wekken.

Zonnecellen in verf

De laatste, maar misschien wel de leukste, komt van het Britse SolarLayer. Met de verf die zij hebben ontwikkelt, tover je elke muur om tot zonnepaneel. SolarLayer heeft namelijk kristallen ontwikkeld die je kunt mengen met verf en zelfs met asfalt. De nano-cellen lijken een beetje op zout en dat kun je dus verwerken in coatings voor op bijvoorbeeld daken, muren, tentdoeken en (dus ook) wegen.

Wilt u advies in zonne-energie? Boek dan nu een gratis advies-gesprek.

Meer blogs lezen?

Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?Alles over zonnepanelen op een plat dakWaarom zonnepanelen ook in 2023 nog steeds een goed idee zijnDe vijf meest gestelde vragen over zonne-energieIs een zonnepaneel-systeem brandgevaarlijk?Begrippengids zonnepanelen; alle termen uitgelegdSalderen, wat is het en hoe werkt het?Zonnepanelen: wat is het rendement?Zonnepanelen op een schuin dakWat kan zonne-energie voor u betekenen?, Huis verkopen? Uw zonnepanelen zijn veel waard