Is een zonnepaneel-systeem brandgevaarlijk?

zonnepaneel monteur

Om de zoveel tijd verschijnt er in de media berichtgeving over zonnepanelen die brandgevaarlijk zouden zijn. Halverwege 2018 kwam RTL Nieuws zelfs met een alarmerend bericht voor eigenaren van zonnepanelen: brand- en elektrotechniekexperts zouden zich grote zorgen maken over de ‘sterke toename’ van branden in zonnepaneel-systemen. Maar hoe zit dit nu echt? En waardoor ontstaan branden? Energiehuis van Buren zocht het uit.

Slechte montage zonnepanelen
RTL gaf in 2018 zelfs aan dat er 21 branden waren, gerelateerd aan zonnepanelen. In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland onderzocht het TNO de incidenten. De uitkomsten daarvan gaven gelukkig een heel ander beeld dan RTL berichtte. Slechts 0,014% Van de geinstalleerde systemen in 2018 vatte vlam op woningen waarbij de belangrijkste oorzaak gezocht werd bij onkundige installateurs. De panelen die vlam vatten waren niet goed gemonteerd en niet op de juiste manier gekoppeld aan het systeem.

Cross-mating installatie
Ook onderzoek in het buitenland toont aan dat een slechte installatie vaak een belangrijke oorzaak van incidenten is. Om de kosten als installateur te drukken, worden verschillende merken stekkers van hetzelfde type gecombineerd (ook wel cross-mating genoemd). Daarbij worden de slechte verbindingen van de stekkers met de kabels aangewezen als oorzaak.

Voorlichting
De brandweer pleit dan ook voor voorlichting vanuit ondernemingen die zonnepanelen verkopen en voor een nationale testfaciliteit. Op deze manier worden risico’s (nog meer) beperkt en kunnen ze ook gemakkelijker in kaart worden gebracht.

Erkende installateurs 
Wij, als energieleverancier, vinden het goed dat een betrouwbare partij als het TNO berichtgeving controleert, maar misschien nog wel belangrijker dat deze boodschap naar buiten komt, voordat deze verhalen een eigen leven gaan leiden. Vandaar dat Energiehuis van Buren er waarde aan hecht om dit te communiceren. Om met de vraag van deze blog te eindigen: hoe brandgevaarlijk is een zonnepaneel? Niet brandgevaarlijk. Zeker niet als een erkende installateur het paneel bevestigd.

Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.
Stuur ons een WhatsApp