U wilt zonnepanelen aanschaffen, maar uw woning heeft een schuin dak in plaats van een plat dak… Einde verhaal of minder rendement? Zeker niet! Het is waar dat op een plat dak (bijna) altijd de zon schijnt, maar zonnepanelen zijn zeker geschikt voor een schuin dak. Het is ook een fabel dat een plat dak dubbel zoveel rendement oplevert. Een schuin dak kan ook voordelen hebben.

Wat is de meest ideale hoek voor zonnepanelen?

De meest ideale hoek voor zonnepanelen op een schuin dak door het jaar heen is 35 graden. Maar ook 20 tot 50 graden is gunstig. Wanneer zonnepanelen onder een hoek worden geïnstalleerd, kunnen ze meer zonne-energie opvangen dan wanneer ze plat op het dak worden geplaatst. Hierdoor kunt u een hogere energieopbrengst verwachten en uw eigen groene elektriciteit produceren. Op een schuin dak zijn zonnepanelen dus extra geschikt, omdat het dak vaak al de juiste hoek heeft.

De nieuwste, moderne zonnepanelen draaien met de zon mee, maar deze techniek is nog niet financieel bereikbaar voor veel particulieren.

Rendement van zonnepanelen op een schuin dak

Het installeren van zonnepanelen op een schuin dak kan uw energierekening aanzienlijk verlagen. U produceert uw eigen elektriciteit, waardoor u minder afhankelijk bent van het traditionele elektriciteitsnetwerk. Uiteraard krijgt u het meeste rendement als uw schuine dak gericht is op het zuiden. Via deze link kunt u gemakkelijk uitrekenen wat zonnepanelen op uw dak zouden opleveren. Op een schuin dak is het gebruikelijk om te monteren met een onderconstructie.

Plaatsing zonnepanelen op een schuin dak

Bij het aanschaffen van zonnepanelen is de bevestiging van groot belang, u wilt namelijk lekkage en vliegende zonnepanelen voorkomen. In het algemeen zijn duurzame huiseigenaren geneigd om te focussen op het merk van de zonnepanelen en de omvormer, maar goed advies hierin en de veilige bevestiging van de panelen zijn minstens zo belangrijk. Schakel daarom altijd een professional in die kundige techneuten in dienst heeft, zodat u bij een storm, fikse regenbui of sneeuw u geen zorgen heeft om uw dak en de veilig gemonteerde panelen. .

Zonnepanelen als dakdekking

Toe aan renovatie of gaat u een huis bouwen? Dan kunt u ook overwegen om de zonnepanelen te laten functioneren als dakdekking. Deze worden ook wel ‘in-roof solar panels’ genoemd. Een ander nieuw snufje zijn de zonnedakpannen, waarbij de dakpan de energie van de zon opvangt. Het traditionele zonnepaneel gaat zeker ook met de tijd mee. Ze worden steeds dunner en zijn tegenwoordig in een mooie zwarte tint te verkrijgen.

Meer blogs lezen?

Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?Alles over zonnepanelen op een plat dakWaarom zonnepanelen ook in 2023 nog steeds een goed idee zijnDe vijf meest gestelde vragen over zonne-energieZes innovaties in de wereld van zonnepanelenIs een zonnepaneel-systeem brandgevaarlijk?Begrippengids zonnepanelen; alle termen uitgelegdSalderen, wat is het en hoe werkt het?Zonnepanelen: wat is het rendement?Wat kan zonne-energie voor u betekenen?, Huis verkopen? Uw zonnepanelen zijn veel waard